ION solutions

Inženjerska kompanija ION SOLUTIONS se 20 godina bavi projektovanjem, integracijom i održavanjem sistema Pametna kuća™ i Pametnih zgrada – BMS (Building Management System) uz kontinuirano povećanje energetske efikasnosti u skladu sa najmodernijim svetskim trendovima.

Prevashodni zadatak Pametne kuće™ je da zadovolji potrebe za kvalitetnijim životom savremenog domaćinstva, a pritom ostvari značajne energetske uštede čak i do 30%. Istovremeno, kompanija se bavi i razvojem softvera za intuitivno i jednostavno korišćenje ovih sistema, koji podržava sve najvažnije komunikacione protokole i pruža sve funkcionalnosti koju klijenti zahtevaju.

Sistem Pametna kuća™ omogućava potpunu kontrolu i uvid u statuse svih sistema u kući, stanu, vikendici, putem aplikacije Magiesta koja može da upravlja sa rasvetom (on/off i dimabilna), grejanjem, hlađenjem, roletnama, zavesama, tendama, multimedijima, bazenom, saunom, video nadzorom, alarmnim sistemom, zalivnim sistemom, kao i drugim uređajima koji se integrišu u sistem i da pokreće scenarije koji izvršavaju niz programiranih radnji.

Pored aplikacije Magiesta, korisnički interfejski kojima je moguće upravljati uređajima su:

  1. pametni multifunkcionalni paneli,
  2. glas – zadajući naredbe virtuelnom asistentu Alex-i,
  3. senzori.

Koncept automatizacije domaćinstva pokušava da odgovori na izazove novog vremena, tako što će tehnologiju kućne automatike staviti u službu povećanja kvaliteta stanovanja i učiniti da ti dragoceni slobodni momenti posluže za relaksaciju u odgovarajućem ambijentu i toplini doma.

Pametne zgrade predstavljaju tipove objekata u kojima su primenjeni savremeni automatizovani i integrisani sistemi koji imaju automatsku kontrolu rada zgrade, uključujući grejanje, ventilaciju, klimatizaciju, osvetljenje, bezbednost i druge sisteme. Pametna zgrada koristi senzore, pokretače i kontrolere kako bi prikupljala podatke i upravljala njima prema funkcijama i uslugama preduzeća. Ova infrastruktura pomaže vlasnicima, operaterima i zaposlenima u objektu u poboljšanju pouzdanosti i performansi imovine, što smanjuje potrošnju energije i optimizuje upotrebu prostora. Posebna pažnja je posvećena smanjenju potrošnje električne energije, većem stepenu sigurnosti objekta, ugradnji energetski efikasnih sistema, komfornim i jednostavnim rešenjima za korišćenje. Poslovni objekti, hoteli, bolnice, tržni i sportski centri, škole, pijace,… ili objekti za stanovanje, svi imaju potrebu za uštedama i većim komforom. Sve veća cena energenata opravdava investiciju koja se može isplatiti u veoma kratkom vremenskom periodu, a na podizanje ekološke svesti se najbolje utiče kroz smanjenje računa za električnu energiju i druge energente. Kako bi implementacija ovog sistema dostigla visok stepen automatizacije objekta, neophodan je pravovremeni i sistematičan pristup u projektovanju i integraciji.

Stručnjaci kompanije ION Solutions uspešno su razvili, testirali i integrisali napredne upravljačke algoritme u preko 200 objekata u kojima je realizovan centralni sistem za nadzor i upravljanje, a u cilju postizanja energetske efikasnosti. Ti algoritmi se oslanjaju na poslednja dostignuća u oblasti veštačke – računarske inteligencije, i predstavljaju dodatno unapređenje u kontroli podsistema u cilju povećane uštede energije i optimizaciju upravljanja. Energetska efikasnost se može postići u svim stadijumima izgradnje, počev od građevinarstva (upotrebom kvalitetnijih materijala, bolje izolacije i sl.), preko instalirane opreme (štedljive sijalice, pumpe sa visokim koeficijentom korisnog dejstva itd.), do uvođenja automatske kontrole – što je osnovna oblast rada ove kompanije.

Kontinuitet i potraga za novim tehnološkim rešenjima koja olakšavaju svakodnevni život i rad su deo dnevne rutine u ION Solutions-u. Integracija različitih tehnologija u celinu je oblast gde možemo obezbediti ekspertizu i u kojoj imaju višegodišnje iskustvo. Snaga kompanije leži u viziji gde su vreme i znanje najjača vrlina, odnosno vizija je tehnologija u službi lepšeg i jednostavnijeg, a društveno i socijalno bogatijeg života. Prioritet kompanije se ogleda u uspostavljanju dugoročnog poverenja kupaca i saradnika, kao i kvalitetnih poslovnih odnosa sa partnerima.