Beograd

Urbana prestonica Balkana

„Beograd, najnovija uspešna urbana priča.“

New York Times

,,Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“

Duško Radović

Ukoliko još uvek niste posetili Beograd očekuje vas pravo iznenađenje. „Berlin a na Balkanu“, „Grad sa energijom Njujorka“, „Urbana cool prestonica“. Okarakterisan kao „najperspektivniji grad u Evropi“, Beograd je hip i dinamičan grad, koji privlači posetioce iz celog sveta.

Grad kulture, inspiracije, sporta i festivala, prestonica Srbije predstavlja nesvakidašnju mešavinu bogate i šarenolike istorije, arhitekture i urbanog duha. Sa nekim od najatraktivnijih lokacija poput najstarijeg kulturno-istorijskog spomenika Beogradske tvrđave, boemske četvrti u centru grada Skadarlije, Knez Mihailove ulice, Starog i Novog dvora, zgrade Parlamenta, Hrama svetog Save, Zemuna i mnogih drugih, Beograd predstavlja kulturni centar jugoistočne Evrope.

Okružen Narodnim muzejom i Narodnim pozorištem, a najupečatljiviji po Spomeniku princu Mihailu, Trg republike je glavno mesto okupljanja Beograđana u gradu. Knez Mihailova ulica je pešačka zona koja objedinjuje predivnu arhitekturu vodeći s jedne strane do Beogradske tvrđave i Kalemegdanskog parka, i s druge do Terazija i čuvene Terazijske česme. Beogradska tvrđava i park Kalemegdan zajedno čine kulturni spomenik od izuzetnog značaja i najveći istorijski muzej na otvorenom. Tvrđava gleda na Ušće Save i Dunava, a plato pored spomenika Pobednik je poznati vidikovac sa kog se pruža očaravajuć pogled.

Beograd je takođe početno mesto za dalje istaživanje kulturne riznice Srbije – manastira, vinarija, seoskih restorana, etno sela, Wellness&Spa centara, rezervata prirode, netaknute prirode i arheoloških nalazišta.

Uživajte u pogledu sa Beogradske tvrđave; prošetajte Knez Mihailovom ili Skadarskom ulicom; udovoljite svim čulima u nekom od restorana domaće kuhinje, uživajte u domaćem vinu i zaigrajte uz živu muziku. Uživajte pored reke, u parkovima, muzejima, pozorišnoj i kulturnoj sceni i posetite neki od mnogobrojnih festivala u Beogradu.