O nama 2017-05-04T15:18:24+00:00

O nama

Sajam građevinarstva je,  kao i većina specijalizovanih priredbi Beogradskog sajma, potekao iz Sajma tehnike – svojevrsne „majke sajmova“.

Godine 1975.  kada je odvojen kao robna grupa Sajma tehnike u posebne hale, pa sve do 1996. godine Sajam se održavao istovremeno sa Sajmom tehnike. Kada je značaj ove privredne grane, a time i značaj i obim Sajma građevinarstva prevazišao status jedne od priredbi u okviru majskih dana tehnike, Beogradski sajam je doneo odluku da odvoji ovu specijalizovanu priredbu u poseban termin.

Od te 1996. godine do danas, Sajam građevinarstva je po angažovanom izložbenom prostoru i broju domaćih izlagača porastao više od tri puta, a po broju stranih izlagača šest puta. Broj posetilaca je desetostruko povećan.

Sajam građevinarstva u Beogradu je postao najznačajniji specijalizovani sajam iz ove delatnosti u regionu cele jugoistočne Evrope.

Međunarodna potvrda značaja Sajma građevinarstva na Beogradskom sajmu je i prijem u članstvo Unije međunarodnih sajmova (UFI) u Parizu, u oktobru mesecu 1998. godine.

Statistika manifestacije

2017.
Broj izlagača:551
Domaćih:377
Stranih:174
Broj zemalja učesnica:29
Zemlje učesnice:Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka Republika, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Indija, Japan, Južna Koreja, Kina, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Turska, Ukrajina
Nacionalne izložbe:Austrija, Češka Republika, Hrvatska, Kina i Turska
Izlagački prostor:18.336 m2 neto, šest hala i otvoreni izložbeni prostor
Broj posetilaca:36.031