O nama 2016-12-28T12:01:36+00:00

O nama

Sajam građevinarstva je,  kao i većina specijalizovanih priredbi Beogradskog sajma, potekao iz Sajma tehnike – svojevrsne „majke sajmova“.

Godine 1975.  kada je odvojen kao robna grupa Sajma tehnike u posebne hale, pa sve do 1996. godine Sajam se održavao istovremeno sa Sajmom tehnike. Kada je značaj ove privredne grane, a time i značaj i obim Sajma građevinarstva prevazišao status jedne od priredbi u okviru majskih dana tehnike, Beogradski sajam je doneo odluku da odvoji ovu specijalizovanu priredbu u poseban termin.

Od te 1996. godine do danas, Sajam građevinarstva je po angažovanom izložbenom prostoru i broju domaćih izlagača porastao više od tri puta, a po broju stranih izlagača šest puta. Broj posetilaca je desetostruko povećan.

Sajam građevinarstva u Beogradu je postao najznačajniji specijalizovani sajam iz ove delatnosti u regionu cele jugoistočne Evrope.

Međunarodna potvrda značaja Sajma građevinarstva na Beogradskom sajmu je i prijem u članstvo Unije međunarodnih sajmova (UFI) u Parizu, u oktobru mesecu 1998. godine.

Statistika manifestacije

2016.
Broj izlagača: 546
Domaćih: 375
Stranih: 171
Broj zemalja učesnica: 24
Zemlje učesnice: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka Republika, Grčka, Hrvatska, Indija, Italija, Južna Afrika, Južna Koreja, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Turska
Nacionalne izložbe: Češka Republika, Hrvatska, Mađarska i Turska
Izlagački prostor: 18.172 m2 neto, šest hala i otvoreni izložbeni prostor
Broj posetilaca: 34.995